Szauna a lakásban

2010-10-05

Az otthoni szauna, ami öt éve még talán státuszszimbólumnak számított, a szauna, ma már sokak számára elérhető. Sokan eleve úgy terveztetik lakásukat, hogy egy kisebb vagy nagyobb szauna is beleférjen


 

Az egyes szaunák között sok különbség van

 

A szauna egyébként finn \\\\\\\"találmány\\\\\\\" és több mint kétezer éves múltra tekint vissza. Szülőföldjén Finnországban több mint kétmillió szaunát tartanak számon, ami jól mutatja, hogy mind a mai napig a finn kultúra élő eleme. A szaunafürdő egyszerre kikapcsolódás és felfrissülés, egészségünk megóvását segítő pihenés, amely rendkívül jótékonyhatással van a testre és a lélekre egyaránt.

 

A magyar piac bizonyos értelemben speciálisnak számít a többi felvevő, használó piachoz képest - tudtam meg egy igazi finn szaunaszakértőtől. Ennek okát ő egyértelműen a magyar fürdőkultúrának tulajdonítja. Egyrészről a sok termálvíz, másrészről a római hőlégfürdők, és a török gőzfürdők - melyek elemeit a finn szauna is egyesíti - alakították fürdőkultúránkat, mely egyedülálló ebben a régióban.

 

A finn szauna hazai sikerének az is lehet a titka, hogy két nép között nyelvi, és kulturális rokonság is felfedezhető. A magyarok jobban ismerik a finn kultúrát, mint a környező országokban, ezért lehetséges, hogy a szaunakultúra is dinamikusabban fejlődik. Egyébként az egész világon nagy fejlődés látható ezen a területen, ami az egészséges életmód tendenciával hozható összefüggésbe.

 

Igény van a szabadidő hasznos eltöltésére, amit az emberek nagy része az otthonában szeretne megvalósítani oly módon, hogy az a mindennapokban felhalmozódott stressz levezetésére is alkalmas legyen. Márpedig a szauna rendszeres használata tudományosan is bizonyított módon segít a stresszmentesítés megvalósításában. Hosszasan lehetne sorolni még a szauna előnyeit, de úgy gondolom az eddigiekből is látszik, hogy egy pozitív értelemben vett divatos életforma, és életminőség egyik fontos eleméről beszélünk. Vizsgáljuk meg ezek után, hogyan, és milyen szempontok szerint választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb megoldást.

 

Szauna alapanyagok

 

Első lépésként vegyük szemügyre magát az alapanyagot. A szaunához felhasznált anyaggal szemben ugyanis a rendkívüli körülmények - a magas hőmérséklet, folyamatosan váltakozó páratartalom - komoly követelményeket támasztanak.

 

Nem véletlen, hogy a szaunakabinok építéséhez a finn gyártók elsősorban saját alapanyagaikat használják, hiszen finn fenyő az éghajlati viszonyok következtében olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, melyek nem találhatók meg egyetlen más égövi környezetben fejlődő alapanyagnál sem. A finn északi lucfenyő gyantaszegény, lassú növésű, erős felépítésű anyag. Ezt ugyanúgy használják lambériás kivitelű, úgynevezett szendvics szerkezetű szaunák kialakításához, mint tömörfa kivitelű, gerendás szerkezetű szaunák készítéséhez.

 

A finn borovi, vagy erdei fenyő valamivel magasabb gyantatartalmú, aminek következtében ellenállóbb, és kellemes illatú, különlegesen szép rajzolattal. Ebből elsősorban lambériát készítenek. Ezeken túlmenően természetesen más anyagokat is felhasználnak, melyek közül kiemelném példaképpen a trópusi abachi nevű fafajtát, melynek azt az előnyös tulajdonságát használják ki, hogy gyenge a hővezetése, így gyakorlatilag nem forrósodik, ezáltal például szaunapadok, háttámlák ideális anyaga.

 

Aztán léteznek egészen exkluzív anyagok is, mint például a kanadai hemlock fenyő, vagy a kanadai vörös cédrus, ezeknek az ára akár duplája is lehet az előbb említett anyagokénak. Mindig a cél a döntő, de láthatjuk, hogy milyen körültekintően kell eljárni már az a alapanyag kiválasztásánál is.

 

Szauna formák

 

Második lépésként a szauna formáját említeném. Igazából nincs két egyforma szauna. Mindig a helyi adottságoknak, és a használók igényeinek megfelelően változik magának a szaunának a kialakítása. Van aki teleajtót kér, van aki az üvegeset részesíti előnyben, van aki szeretne rá ablakot, van aki nem, van aki szögletes formában gondolkodik, és van aki íves homlokfallal szeretné szebbé varázsolni a szaunáját. És akkor nem beszéltünk még a belső berendezésről.

 

Ha szükségünk van szaunára általában szakemberhez fordulunk. Mivel elég nagy a kínálat érdemes körülnézni. Van olyan lehetőségünk is, hogy magunk állítsuk össze a saját szaunánkat. Ezt többnyire nem pénztakarékossági célból szokták választani, hiszen az összeállítás költsége a szauna árának 6-12%-a körül mozog (a készültségi fok függvényében), és ezzel együtt garanciát is kapunk a termékre, ami akár 5 évre is vonatkozhat. Ez egyfajta gondolkodásmód. Vannak aztán olyanok is akik jártak kint Finnországban és ott szerettek bele a szaunába, és a szaunázásba. Többnyire azonban az új tervezésű házakba kerülnek beépítésre a szaunák.

 

Szendvics vagy blokk szauna?

 

Visszatérve a szerkezetre, illetve felépítésre sokan felteszik a kérdést, hogy mi alapján döntsék el, hogy szendvics szerkezetet, vagy gerendás, más néven blokkszaunát válasszanak? Az egyik tényező lehet az ár, bár olyan jelentős különbséget ez nem jelent. Ami jelentősebb lehet az a rugalmasság.

 

A lambériás, vagy szendvicsszerkezetű szauna építése sokkal rugalmasabb, míg a gerendás kiépítés kötöttebb, és jóval nagyobb helyigényű a szerelése. Különbség lehet még a felhasznált anyagokban is: az exkluzív kivitelű szaunákat lambériákból építik. Ha úgy döntenénk, hogy saját magunk állítjuk össze szaunánkat, minden esetben célszerű előtte szakemberrel konzultálni.

 

Ez többnyire ingyenes, és sok kellemetlenség megelőzhető ezáltal. Csak példaképpen említeném a megfelelő szellőzés biztosítását. Minden szaunán kell lennie egy beszívó nyílásnak, ahonnan a kályha veszi a friss levegőt, és valahol a tetején el kell helyeznünk egy kiszellőző nyílást, ahol az elhasznált levegő tud távozni, ha nincs megfelelő szellőzés kialakítva, az tönkreteheti kellemesnek induló időtöltésünket.

 

Szauna kiegészítők

 

Végezetül ne feledkezzünk meg a kályháról és a kiegészítőkről sem. A szaunakályha lehet elektromos, vagy fatüzelésű. Ez utóbbit általában nagyobb szaunákba ajánlják, és csak olyan helyen használhatók, ahol a kémény kivezetési lehetőség biztosítva van. A kályhák fontos kelléke a kő, és nem mindegy, hogy ebből mennyi helyezhető el.

 

A jobb kályhák legalább 25 kg-os kőtérrel rendelkeznek, az ennek megfelelő vízgyűjtőkkel, hogy a gőzképződés ennek köszönhetően hosszantartó és kellemes legyen a szaunában. Léteznek kombi modellek, melyekben a beépített gőztechnika segítségével szabadon választhatunk a hagyományos finn szauna, a soft szauna, a soft fürdő, és a természetes gőzfürdő között. A szaunák közül megkülönböztethetünk belső és külső vezérlésűeket, attól függően, hogy honnan szeretnénk szabályozni a kályhák működését.

 

Néhány szó a kiegészítőkről. A szauna alapkiegészítői: a dézsa a kanál a hőmérő és a homokóra. Sokakban él az a tévhit, hogy a jó szaunázás időhöz van kötve. Ezek az emberek \\\\\\\"jó német precizitással\\\\\\\" \\\\\\\"tudományos alapon\\\\\\\" szaunáznak, mindent pontosan beállítva. A jó szaunázó mindig a közérzetére hallgat.

 

Ahogyan minden nap más mint a többi, úgy a testünk igényei is mások miden alkalommal. Ezek az eszközök csak segítenek bennünket, és nem kell alkalmazkodnunk hozzájuk. Ha szaunánk már megvan és rendszeresen használjuk ne felejtsük el rendszeresen fertőtleníteni, tisztítani és ápolni. Ha így teszünk a szaunázás minden alkalommal az életöröm forrása, a kikapcsolódás és felfrissülés helye lesz számunkra.

Termék ajánló

Harvia Vega belső vezérléssel

Harvia Vega belső vezérléssel

4,5 kw

RÉSZLETEK
Hő és páramérő SA-221THX

Hő és páramérő SA-221THX

Hőkezelt fenyő (thermowood)

RÉSZLETEK
Homokóra SA-551Z

Homokóra SA-551Z

Bicolor nyárfa/hőkezelt fenyő, 15 perces

RÉSZLETEK

Tovább a termékekhez

Szauna a lakásban

Az otthoni szauna, ami öt éve még talán státuszszimbólumnak számított, a szauna, ma már sokak számára elérhető.

 

Tovább a cikkhez

Gőzfürdő, szauna - miben különböznek?

Jótékony hatásuk hasonló, mindenki aszerint válasszon közülük, melyikben jól érzi magát.

Tovább a cikkhez